Tények

Mi is az alkohol?

Mindannyian tudjuk, hogy az alkohol természetes eredetű szubsztancia, amely a gyümölcsökben, zöldségekben vagy gabonamagvakban található természetes cukrok erjedése során keletkezik. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a különböző erjesztett terményeknek eltérő az alkoholtartalma. A sörök zöme körülbelül 5%, a legtöbb bor 12% alkoholt tartalmaz, míg néhány rövidital alkoholtartalma a 40%-ot is meghaladhatja.
Az alkoholt csakis mértékkel szabad fogyasztani, hiszen erősen befolyásolja a központi idegrendszert, amely olyan létfontosságú testi funkciókat szabályoz, mint az emésztés és a vérkeringés. Azt tudtad, hogy semmilyen tartósítószert, sem adalékanyagot, sem zsírt nem tartalmaz? Ugyanakkor fontos, hogy teljes és kiegyensúlyozott képet kapj mind a sör alkoholtartalmáról, mind annak táplálkozástani vonatkozásairól.

Mit tesz az alkohol a testeddel?

Nagyon fontos, hogy az alkohol lassíthatja a reflexeinket, ronthatja a koordinációs képességünket, torzíthatja látásunkat, és emlékezetkiesést, sőt akár pillanatnyi eszméletvesztést is okozhat. Ezért nem szabad italozás után volánhoz ülni és vezetni, vagy bármi mást csinálni, amely egyensúlyérzéket és összehangoltságot igényel.
Jegyezzük meg örökre: egyetlen alkalommal történő mértéktelen alkoholfogyasztás "akut alkoholmérgezést" okozhat, amely akár halállal is végződhet.

Milyen közérzetet okoz az alkohol?

Amikor italozunk, két dolog történik: az alkohol eleinte megnyugtatja a központi idegrendszert; aztán, ha nem tudunk megálljt parancsolni és tovább isszuk, már egyre jobban irritálja azt. Az első fázisban különféle érzelmek lehetnek úrrá rajtunk: öröm, szomorúság, megnyugvás vagy düh. A második fázis, az irritáció, fejfájást, hányingert és más kellemetlen tüneteket okozhat. Persze rosszul fogunk aludni, majd fejfájással, gyomorégéssel, hányingerrel, izomfájdalmakkal és kiszáradt szájjal ébredünk. A másnaposságra kínált kúrák (feketekávé, hidegzuhany, friss levegő vagy bármi más) javíthatják ugyan a közérzetet, de nem gyorsítják fel a folyamatot, amellyel az alkohol eltávozik a szervezetből.

Mértékkel Sopronizz!

Fontosnak tartjuk, hogy mindannyian önmérsékletet tanúsítsunk az alkoholfogyasztásban. Hogy tudjuk, mikor, mennyit szabad innunk. És hogy hol van az a bizonyos határ, amikor megálljt kell parancsolnunk. Ehhez szeretnénk most tippeket, tanácsokat adni Neked. Reméljük, hogy válaszainkat, iránymutatásunkat hasznosnak fogod találni. A weboldalon található tartalmak 18 éven felülieknek szólnak, kérjük ne oszd meg őket fiatalkorúakkal! Mielőtt azonban tovább böngészel, ne feledd: alkoholt csak a törvényben meghatározott, 18. életévüket betöltött felnőttek fogyaszthatnak; az elfogadható napi mennyiség határa negyven gramm tiszta szesz, ami nagyjából két üveg sörnek felel meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint; soha ne fogyassz alkoholt, ha vezetsz vagy gépet üzemeltetsz.

Gyakran Intézett Kérdések

Mit csinál Veled az alkohol?

Ha megiszol egy pohár sört, akkor az abban található alkohol az emésztőrendszereden keresztül bejut a vérkeringésedbe, és szétterjed a testedben – nem egész néhány perc alatt. Ha bármilyen étel van a gyomrodban, az lassítja ennek sebességét, de amint az alkohol eléri az agyat, az azonnal hat a test irányítóközpontjaira, és ezzel ittasságot okoz. Általában a szervezet körülbelül 1 pohár sörnek megfelelő alkoholt éget el két-három óránként.

Mennyi a biztonsággal megiható alkoholmennyiség?

Ha megiszol egy pohár sört, akkor az abban található alkohol az emésztőrendszereden keresztül bejut a vérkeringésedbe, és szétterjed a testedben – nem egész néhány perc alatt. Ha bármilyen étel van a gyomrodban, az lassítja ennek sebességét, de amint az alkohol eléri az agyat, az azonnal hat a test irányítóközpontjaira, és ezzel ittasságot okoz. Általában a szervezet körülbelül 1 pohár sörnek megfelelő alkoholt éget el két-három óránként.

Szabad-e inni terhesség alatt?

A legjobb egyáltalán nem inni alkoholt a terhesség ideje alatt. Az alkoholnak számos káros hatása lehet a megszületendő babára. Mivel nem lehet biztonsággal megállapítani azt a szintet, amely teljesen veszélytelen, ezért a nők ne igyanak alkoholt a terhesség alatt, illetve ha kisbabát szeretnének.

Veszélytelenül mennyit ihatsz sportolás előtt?

A válasz: semennyit. A sportolás és az alkohol nem összeegyeztethető. Már egy vagy két pohár alkohol is csökkenti a koncentrációképességet, rontja a mozgáskoordinációt, sőt még a látást is. Ezen kívül csökkenti a fájdalomérzetet, és így növeli a sérülés veszélyét.