A kroketthez:
400 g burgonya
só, bors
0,5 csokor petrezselyem
100 g reszelt trappista
A panírozáshoz:
5 ek liszt
2 db tojás
5 ek zsemlemorzsa
bő olaj a sütéshez
A sajtszószhoz:
10 g vaj
10 g liszt
160 ml tej
só, bors
1 mk füstölt pirospaprika
1 mk fokhagymapor
60 g vörös cheddar
A burgonyát meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk, forró vízbe dobjuk, és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és még melegen összetörjük. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, majd 8-10 cm-es, henger alakú rudakat formázunk belőle. Először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket, és bő, forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük.
A sajtszószhoz a vajat egy lábasban felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel, csomómentesre dolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a fokhagymaport és a reszelt cheddart is. Mikor már szép homogén állagú, félrerakjuk, és a krokettekkel tálaljuk.
Sajtos burgonyakrokett sajtszósszal
25 perc
kezdő
A burgonyát meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk, forró vízbe dobjuk, és 10-15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és még melegen összetörjük. Ha kihűlt, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, majd 8-10 cm-es, henger alakú rudakat formázunk belőle. Először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket, és bő, forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük.
A sajtszószhoz a vajat egy lábasban felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel, csomómentesre dolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a füstölt paprikát, a fokhagymaport és a reszelt cheddart is. Mikor már szép homogén állagú, félrerakjuk, és a krokettekkel tálaljuk.