A szószhoz:
120 g mogyoróvaj
100 ml víz
3 ek szójaszósz
1 ek rizsecet
1 ek juharszirup
2 tk szezámolaj
1 tk chili
bors
A tésztához:
300 g tofu
1 ek keményítő
só
5 fej gomba
1 szál répa
200 g káposzta
3 gerezd fokhagyma
100 g brokkoli
4 szál újhagyma
4 ek olívaolaj
0,5 lime leve
30 g reszelt gyömbér
1 marék friss koriander
400 g rizstészta
A pad thai egy közeli rokona ez a mogyoróvajas tészta, ami fehérjében gazdag és tele van rengeteg zöldséggel.
A zöldségeket felaprítjuk. A gombákat félbe, majd cikkekre vágjuk, a répát vékony 3-4 centis csíkokra, a káposztát vékony csíkokra, a brokkolit pedig kis rózsákra szedjük.
A tofut apró kockákra vágjuk, majd egy tálban elkeverjük a keményítővel és sóval. Majd egy wokban olívaolajat hevítünk és lepirítjuk alaposan benne a tofut. Ha lepirult, hozzáadjuk elsőnek a cikkekre vágott fokhagymákat, majd 2 perc után a zöldségeket. Magas lángon megpirítjuk pár perc alatt, majd öntünk alá kevés vizet és lefedjük 3-4 percre, hogy picit párolódjanak a zöldségek. Eközben kikeverjük a szószunkat egy kisebb tálban. Csomómentesre keverjük habverő segítségével.
Levesszük a fedőt a wokról és tovább pirítjuk az összetevőket, majd 5-6 perc után hozzáöntjük a mogyoróvajas szószunkat. Alacsonyra vesszük a lángot és rotyogtatjuk a mogyoróvajas szószt. Eközben kifőzzük a rizstésztát.
Mikor kifőtt a tészta, hozzáadjuk a raguhoz és alaposan elkeverjük, hogy mindenhol érje a tésztát a mogyoróvajas zöldséges szósz.
Végül reszelünk rá friss gyömbért, apróra vágott koriandert dobunk rá, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a lime levét. Elkeverjük és 1-2 percig pirítjuk még. Majd frissen tálaljuk extra korianderrel és újhagymával.
Mogyoróvajas rizstészta
40 perc
haladó
A pad thai egy közeli rokona ez a mogyoróvajas tészta, ami fehérjében gazdag és tele van rengeteg zöldséggel.
A zöldségeket felaprítjuk. A gombákat félbe, majd cikkekre vágjuk, a répát vékony 3-4 centis csíkokra, a káposztát vékony csíkokra, a brokkolit pedig kis rózsákra szedjük.
A tofut apró kockákra vágjuk, majd egy tálban elkeverjük a keményítővel és sóval. Majd egy wokban olívaolajat hevítünk és lepirítjuk alaposan benne a tofut. Ha lepirult, hozzáadjuk elsőnek a cikkekre vágott fokhagymákat, majd 2 perc után a zöldségeket. Magas lángon megpirítjuk pár perc alatt, majd öntünk alá kevés vizet és lefedjük 3-4 percre, hogy picit párolódjanak a zöldségek. Eközben kikeverjük a szószunkat egy kisebb tálban. Csomómentesre keverjük habverő segítségével.
Levesszük a fedőt a wokról és tovább pirítjuk az összetevőket, majd 5-6 perc után hozzáöntjük a mogyoróvajas szószunkat. Alacsonyra vesszük a lángot és rotyogtatjuk a mogyoróvajas szószt. Eközben kifőzzük a rizstésztát.
Mikor kifőtt a tészta, hozzáadjuk a raguhoz és alaposan elkeverjük, hogy mindenhol érje a tésztát a mogyoróvajas zöldséges szósz.
Végül reszelünk rá friss gyömbért, apróra vágott koriandert dobunk rá, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát és a lime levét. Elkeverjük és 1-2 percig pirítjuk még. Majd frissen tálaljuk extra korianderrel és újhagymával.